Skip to main content
Musee Belvue F Raevens 0545

BELvue Museum

Het BELvue museum ligt in het hart van Brussel en werd opgericht door de Koning Boudewijnstichting. Op een moderne en interactieve manier leren bezoekers hier over de geschiedenis en sociaaleconomische ontwikkeling in België en leren ze de werking van verschillende instellingen beter begrijpen. Een speciale focus hierbij wordt gelegd op jongeren. In de vaste tentoonstelling komen 7 maatschappelijke thema’s aan bod en ook in de tijdelijke tentoonstellingen nemen thema’s als geschiedenis, erfgoed of de actualiteit in België hun plaats in.

Daarnaast wil het museum ook een centrum voor democratie zijn en worden er lezingen en activiteiten georganiseerd voor bijvoorbeeld scholen en verenigingen. Het museum biedt een eigentijdse en originele manier om inzicht te verwerven in het België van vandaag.

Educatie

Het Belvue heeft een eigen educatieve dienst, eduBEL genaamd. Het team bestaat uit leerkrachten die voor een bepaalde periode gedetacheerd zijn en die educatieve activiteiten rond democratie, geschiedenis en rechtvaardigheid ontwikkelen voor het museum.

Praktisch

Locatie

Paleizenplein 7, 1000 Brussel

Sinds

2005

Website
Musee Belvue F Raevens 0982
Musee Belvue F Raevens 0933

Geschiedenis

Het BELvue museum kent een lange geschiedenis die start als het ‘Bellevuehotel’ in 1776 gebouwd wordt. In de eerste jaren trekt het talloze internationale gasten aan en krijgt het de status van nationaal monument. Het wordt in 1905 verbouwd om te voldoen aan de wens van Koning Leopold II om er zijn jongste dochter onder te brengen. In 1908 wordt het gebouw eigendom van de Koninklijke Schenking, in de jaren erna verblijven er nog meer koninklijke gasten. Vervolgens wordt in 1953 het Bellevue ter beschikking gesteld aan het Rode Kruis als overstromingen België teisteren en in 1960 wordt het gebruikt om vluchtelingen uit Congo op te vangen.

In 1976 krijgt het Bellevue voor het eerst de functie van een museum, met collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en het Museum van de Dynastie. Het beheer komt onder de Koning Boudewijnstichting. Zij laten het monument ombouwen tot een museum over de geschiedenis van België en op 19 juli 2005 opent het huidige museum BELvue officieel zijn deuren. In 2009 breiden ze de activiteiten uit en leggen ze zich naast de tentoonstellingen ook toe op educatieve activiteiten gefocust op democratie en geschiedenis.

Permanente collectie

De Koning Boudewijnstichting beschouwt het BELvue echt als veel meer dan een museum. Het is een project met een maatschappelijke missie. De vaste collectie van het BELvue Museum behandelt dan ook zeven maatschappelijke thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. Vanuit een hedendaagse invalshoek wordt elk thema voorgesteld en vervolgens toegelicht doorheen de geschiedenis van België. Hoe zijn België en de Belgen gekomen tot waar ze vandaag staan?

Geschiedenis is in de tentoonstelling geen doel op zich, maar een middel om onze samenleving te begrijpen en te verklaren. De thema’s worden tastbaar gemaakt door meer dan 200 voorwerpen van de negentiende eeuw tot nu, die het ‘materiële geheugen’ van België voorstellen. Dit zijn zowel alledaagse gebruiksvoorwerpen en kunstwerken als wetenschappelijke uitvindingen en verwijzingen naar sportieve topprestaties.

Renovaties en onderhoud

Het BElvue Museum bevindt zich op een unieke locatie. In hartje Brussel, pal naast de Europese wijk en dichtbij de Europese instellingen, staat het prachtige monumentale pand dat door de Koning Boudewijnstichting wordt gebruikt voor het museumproject. Zoals bij ieder oud pand, is het belangrijk dat het goed onderhouden en geconserveerd wordt. Samen met een architectenbureau werkt de stichting aan korte-, middellange- en langetermijnplannen voor renovaties en onderhoud.

Het museum ging al door twee renovatiefases, in 2005 en 2015. Plannen die nu op stapel staan zijn de renovatie van de façade van het pand en verdere isolatie van het dak. Ook werken aan de balusters en balustrades, de terrassen en de vloeren komen nog aan de beurt.

Soms veranderen de behoeften ook, zo zorgde de covidperiode voor een nood aan meer ventilatie in het gebouw. Voor de kelders kwam er een nieuw ventilatiesysteem, voor betere verluchting in de klaslokalen die daar zitten. Nu nieuwe werken gepland worden, kijken ze ook steeds wat er mogelijk is om het gebouw duurzamer te maken en beter te isoleren.

Dankzij technologische verbeteringen is er ook steeds meer mogelijk op het gebied van duurzaamheid. Dit heeft een positieve impact om het klimaat en helpt tegelijkertijd om de kosten te drukken van bijvoorbeeld het verwarmen en verlichten van het gebouw.

De Koning Boudewijnstichting heeft zelf geen intern onderhoudsteam, dus zij huren verschillende specialisten in om het pand in topconditie te houden. Wekelijks worden er technische inspecties gedaan, die opgevolgd worden door een ingenieur. Gecoördineerd door de Koning Boudewijnstichting werken ze met externe specialisten om niet alleen het gebouw zelf, maar ook bijvoorbeeld het dak, de riolen en de tuin te onderhouden.

Meer dan een museum

Het team van BELvue kan zich zo focussen op het project BELvue, want dat is wat ze het liefste doen. Ze zijn trots op het prachtige gebouw, maar ook hoe ze het tot leven hebben gebracht voor een breed publiek. Het is niet alleen een museum, waar mensen heen komen voor cultuur en geschiedenis. Het is ook een oase van rust in de drukke stad, een plek om te eten en te ontspannen - op een mooi zomerterras geniet je er van kwaliteitsproducten van lokale en biologische producenten - maar ook een plek voor educatie. Ze willen dat iedereen zich thuis kan voelen en van het gebouw en de omgeving kan genieten.