Skip to main content
Duden Drone 0057

Dudenpark

Het Dudenpark is een bosrijk wandelpark in Vorst dat gekenmerkt wordt door steile hellingen en een bosrijke beplanting. Het werd vernoemd naar een van de vorige eigenaren, Wilhelm Duden, die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het Dudenkasteel. Andere monumenten in het park zijn Villa Mosselman en het Joseph Marienstadion. Het park biedt uitzicht op de skyline van Brussel en het aansluitende park van Vorst.

Sportieve geschiedenis

De hoofdtribune van het Joseph Marienstadion toont de sportieve geschiedenis van het park. Op de voorgevel van het monument prijken zeven gebeeldhouwde panelen over atletiek en voetbal.

Geschiedenis

Op de plek waar we nu het Dudenpark vinden lag oorspronkelijk het Cruysbosch, dat behoorde tot de abdij van Vorst vanaf de 12e eeuw. Na afschaffing van de kloosterorden in 1797 werd de grond staatsbezit. In 1829 kunnen we de vorm van het Dudenpark beginnen te herkennen, als Edouard Mosselman een deel van het bos en aangrenzende gronden aankoopt. Hij bouwt er ook Villa Mosselman, een landhuis dat ook nu nog een beschermde monumentale status heeft.

Nadat Wilhelm Duden het gebied overneemt, bouwt hij een neoklassiek kasteel en de bijbehorende paardenstallen en koetshuis. Het Dudenkasteel wordt nog altijd gebruikt door filmscholen Narafi en Inraci.

Toevluchtsoord

Omdat Wilhelm Duden geen erfgenamen heeft schenkt hij zijn eigendom aan Koning Leopold II, die het op zijn beurt aan de Staat toevertrouwt. Het Dudenpark wordt verbonden met het Park van Vorst en zo vormen ze samen een groene oase in de gemeente.

Na het overlijden van Dudens vrouw gaat het park open voor publiek. Eenmaal eigendom van de Koninklijke Schenking wordt het park toegankelijker gemaakt door de aanleg van nieuwe wegen en wandelpaden.

In de Tweede Wereldoorlog wordt het bos gebruikt als toevluchtsoord tijdens de bomaanvallen, omwonenden schuilen onder de bomen en in zelfgemaakte schuilplaatsen. Vanaf 1973 wordt het volledige Dudenpark als landschap beschermd. In recentere jaren wordt het beheer van het park ondergebracht bij Leefmilieu Brussel-BIM.

Joseph Marienstadion

Een van de opvallendste gebouwen in het Dudenpark is het stadion van voetbalclub Union Saint-Gilloise. Al in 1909 kreeg de voetbalclub terrein aangeboden in het park waar een voorlopige tribune en atletiekpiste gebouwd werden. Kort na de feestelijke inhuldiging werd het voetbalterrein gebruikt tijdens de Olympische Zomerspelen van 1920.

Nog geen zes jaar later wordt het definitieve nieuwe stadion gebouwd. Het krijgt een overdekte hoofdtribune in art deco stijl en wordt vernoemd naar een gepassioneerde voorzitter van de club, Joseph Marien. In 1976 verdween de atletiekpiste en werden de tribunes achter de doelen gesloten uit veiligheidsoverwegingen.