Wat doen we?
We beheren ons erfgoed op een duurzame manier, zodat we deze bijzondere plekken, met hun rijke geschiedenis, door kunnen geven aan toekomstige generaties.
Onze missie
Wij beheren een uniek roerend en onroerend erfgoed dat bestaat uit parken en bossen, gebouwen en serres, renbanen en golfterreinen. Wij waarderen en ontwikkelen dit erfgoed met een langetermijnperspectief, volgens de beginselen van deugdelijk beheer en goed bestuur.
Wij worden geïnspireerd door de geschiedenis, gedreven door de expertise van onze teams en geleid door de wens om bij te dragen aan een duurzame toekomst ten gunste van toekomstige generaties.

Koninklijke serres, Laeken - Wellington Renbaan, Oostende - BELvue museum, Brussel


Onze geschiedenis
In 1900, ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag, besloot koning Leopold II een belangrijk deel van zijn landgoederen, kastelen en andere gebouwen aan de Belgische Staat te schenken.
Jaren later, in 1908, werden nog andere eigendommen aan deze lijst toegevoegd.
In 1930 besloot de Staat deze activa over te dragen aan een openbare organisatie met rechtspersoonlijkheid en financiële autonomie.
Zo werd de Koninklijke Schenking opgericht. Deze organisatie is belast met het beheer, het goede onderhoud en de instandhouding van de eigendommen, evenals met het dekken van de bijbehorende kosten met behulp van haar eigen middelen, zonder lasten voor de Schatkist.
Voorwaarden van de schenking
Aan de schenking verbond Koning Leopold II een aantal voorwaarden:
- Sommige gronden en gebouwen mogen nooit verkocht worden;
- Een aantal moet hun oorspronkelijke functie en uitzicht bewaren;
- Een aantal erfgoederen moet beschikbaar blijven voor zijn troonopvolgers.
Koning Leopold II vond het belangrijk dat het natuurschoon bewaard bleef en dat de historische gebouwen in goede staat werden behouden. Het is aan de Koninklijke Schenking om aan deze voorwaarden te blijven voldoen. Het is onze taak om te zorgen dat het erfgoed in best mogelijke staat bewaard wordt, zoals vastgelegd tijdens de schenking door de koning, en zoals dat door de toenmalige regering en parlement werd aanvaard.

Biodiversiteit centraal in ons duurzaam beheer
Biodiversiteit als milieukwestie
Wetenschappelijk gezien verwijst biodiversiteit naar biologische diversiteit.
Deze term verwijst naar de verscheidenheid aan levensvormen op aarde. Er zijn drie soorten biodiversiteit:
Soortenrijkdom: het aantal en de verscheidenheid aan levende soorten: dieren, planten, schimmels of micro-organismen die aanwezig zijn in een bepaald ecosysteem of op de planeet.
Genetische diversiteit: de genetische variatie binnen populaties van eenzelfde soort stelt deze populaties in staat zich aan te passen aan milieuveranderingen en de gezondheid en veerkracht van ecosystemen te behouden.
Ecosysteemdiversiteit: de verscheidenheid aan natuurlijke habitats en ecosystemen (bossen, savannen, oceanen, wetlands, bergen, enz.) vormen allemaal unieke ecologische schatten, elk met hun eigen ecologische en biologische kenmerken.
Biodiversiteit staat centraal in ons duurzaam beheer van bossen, parken en landbouwgrond.
Bij de Koninklijke Schenking plaatsen wij biodiversiteit centraal in onze aanpak van de ongeveer 5373 ha bosbeheer, 237 ha parken en 1800 ha landbouwgrond.
Het beschermen van biodiversiteit betekent het behoud van onze planeet en het waarborgen van een duurzame toekomst.
Met een langetermijnvisie op het behoud en de waardering van deze natuurlijke gebieden zorgen we voor gezonde, veerkrachtige en functionele ecosystemen.
Daarmee dragen we bij aan biodiversiteit en het behoud van ons plantaardig, dierlijk en landschappelijk erfgoed.
Waarom biodiversiteit beschermen?
Biodiversiteit is niet alleen een kwestie van zeldzame soorten of verre ecosystemen: het heeft een directe invloed op onze levenskwaliteit.
Elke soort speelt een cruciale rol in het behoud van ecologische evenwichten, en biologische diversiteit draagt onder andere bij tot:
Klimaatregeling;
Bestuiving van gewassen;
Waterzuivering;
Bodemverrijking.
Dit is een niet-uitputtende lijst van vele redenen.
Een essentieel evenwicht
Bossen en parken zijn ware reservoirs van biodiversiteit. Ze herbergen een grote verscheidenheid aan soorten, waarvan vele uniek zijn, en spelen een cruciale rol bij het vastleggen en opslaan van koolstof.
In de licht van de klimaatverandering en de toenemende druk op natuurlijke habitats, is hun behoud belangrijker dan ooit.
Biodiversiteit gaat hand in hand met een bloeiende natuur, die op haar beurt rechtstreeks bijdraagt aan een bepaalde levenskwaliteit en, bij uitbreiding, aan onze gezondheid.
Notie van schaal en proportie in biodiversiteit
Verhouding: het belang van context
De biodiversiteit van een locatie moet altijd in haar context worden beoordeeld. Bijvoorbeeld:
Een stadspark zoals de vijvers van Boitsfort of het Koninklijk Domein van Laken kan een relatief hoog niveau van biodiversiteit bieden in een grotendeels stedelijke omgeving.
Anderzijds lijkt een park zoals Fenffe, gelegen in het hart van een bos, natuurlijk minder “uitzonderlijk” omdat het deel uitmaakt van een reeds rijk en uitgebreid ecosysteem.
Schaal: het geheel en de details
Biodiversiteit varieert naargelang de schaal waarop ze wordt waargenomen:
Op kleine schaal, zoals een specifiek stuk grond, is een arboretum zoals dat van Tervuren diverser dan een klassiek Ardens bos, dankzij de rijke soortenrijkdom.
Op grotere schaal onthult het Ardense massief, met zijn diversiteit aan opstanden, bodemtypes, reliëf en landschappen, een uitzonderlijke biodiversiteit die die van het arboretum overtreft.
Het belang van schaal in de institutionele context:
In de context van de Koninklijke Schenking is dit begrip cruciaal.
Onze eigendommen bestrijken een breed scala aan omgevingen, van stadsparken tot bosmassieven.
Dit betekent dat we een aanpak moeten kiezen die aangepast is aan elke schaal en context, waarbij we de specifieke kenmerken en troeven van elke site optimaal benutten.
Onze richtlijnen, in lijn met onze waarden, om biodiversiteit te behouden en te bevorderen.
Binnen de Koninklijke Schenking hanteren we een geïntegreerd beheer dat de principes van duurzaamheid en behoud vooropstelt.
Ons doel is het beschermen, herstellen en bevorderen van biodiversiteit door middel van concrete acties:
Bescherming van natuurlijke habitats: Onze teams zorgen voor het behoud van kritieke habitats voor lokale soorten, met name wetlands, graslanden en oude bossen.
Beperking van de impact van onze ingrepen: Wanneer aanpassingswerken noodzakelijk zijn, nemen we maatregelen om de milieueffecten te beperken, zoals het behouden van ecologische corridors.
We geven ook de voorkeur aan milieuvriendelijke benaderingen in elke fase van onze projecten.
Stimuleren van natuurlijke regeneratie: We bevorderen de natuurlijke regeneratie van bossen door de diversiteit aan boomsoorten te ondersteunen en overexploitatie van bepaalde hulpbronnen te vermijden.
Monitoring, testen en onderzoek: We voeren ecologische studies uit en doen regelmatig monitoring van flora en fauna om de staat van de biodiversiteit op onze locaties te evalueren. Deze informatie stelt ons in staat onze praktijken aan te passen, beter vooruit te plannen en adaptief beheer te waarborgen.
We voeren verschillende tests en proeven uit om de beste aanpak voor elk milieu te bepalen. We moedigen de uitwisseling van goede praktijken aan, zowel binnen de domeinen van de Koninklijke Schenking als met onze externe partners.
We verwelkomen in onze verschillende domeinen experts en wetenschappers die komen observeren, inventariseren of oplossingen testen met als doel onderzoek en continue verbetering.
Bewustmaking en educatie: We werken samen met lokale gemeenschappen, bezoekers en scholen om hen bewust te maken van het belang van biodiversiteit en hen aan te moedigen milieuvriendelijk gedrag aan te nemen.
Deelname aan regionale, Europese en mondiale programma’s.



Verantwoord beheer voor een duurzame toekomst
Onze betrokkenheid bij biodiversiteit gaat verder dan het eenvoudige behoud van iconische soorten; het omvat het behoud van volledige ecosystemen.
Door verantwoord beheer en ecologische kwesties in al onze praktijken te integreren, dragen we actief bij aan het behoud van de natuur voor toekomstige generaties.
Wij zijn ervan overtuigd dat respectvol en biodiversiteitsbevorderend beheer van bossen en parken de sleutel is tot het waarborgen van een duurzame toekomst voor onze planeet. Elke actie telt, elke keuze maakt een verschil.
Onze benadering van biodiversiteit, binnen de drie Domeinen die we rechtstreeks beheren:
- Het Koninklijk Domein van Laken;
- Het Domein "d'Ardenne" (under construction)
-Het Domein van Tervuren en zijn Arboretum



