Skip to main content

Wat doen we?

We beheren ons erfgoed op een duurzame manier, zodat we deze bijzondere plekken, met hun rijke geschiedenis, door kunnen geven aan toekomstige generaties.

Onze missie

Wij beheren een uniek roerend en onroerend erfgoed dat bestaat uit parken en bossen, gebouwen en serres, renbanen en golfterreinen. Wij waarderen en ontwikkelen dit erfgoed met een langetermijnperspectief, volgens de beginselen van deugdelijk beheer en goed bestuur.

Wij worden geïnspireerd door de geschiedenis, gedreven door de expertise van onze teams en geleid door de wens om bij te dragen aan een duurzame toekomst ten gunste van toekomstige generaties.

Koninklijke serres, Laeken - Wellington Renbaan, Oostende - BELvue museum, Brussel

Onze geschiedenis

In het jaar 1900 besloot Koning Leopold II om een aanzienlijk deel van zijn gronden, kastelen en andere gebouwen aan de Staat te schenken ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. In de jaren daarna, met name in 1908, werden nog een aantal eigendommen aan deze lijst toegevoegd.

In 1930 vertrouwde de Staat het beheer van deze activa aan de Koninklijke Schenking, een zelfstandige openbare instelling, hoewel nog onder toezicht van de minister van financiën. Er werd vastgelegd dat de organisatie zelfvoorzienend moest zijn. De Koninklijke Schenking is daarom zelf verantwoordelijk voor haar eigen inkomsten en uitgaven. De organisatie werkt samen met externe partners om de goederen te beheren.

Ontdek ons erfgoed

Voorwaarden van de schenking

Aan de schenking verbond Koning Leopold II een aantal voorwaarden:

  • Sommige gronden en gebouwen mogen nooit verkocht worden;
  • Een aantal moet hun oorspronkelijke functie en uitzicht bewaren;
  • Een aantal erfgoederen moet beschikbaar blijven voor zijn troonopvolgers.

Koning Leopold II vond het belangrijk dat het natuurschoon bewaard bleef en dat de historische gebouwen in goede staat werden behouden. Het is aan de Koninklijke Schenking om aan deze voorwaarden te blijven voldoen. Het is onze taak om te zorgen dat het erfgoed in best mogelijke staat bewaard wordt, zoals vastgelegd tijdens de schenking door de koning, en zoals dat door de toenmalige regering en parlement werd aanvaard.

Raadpleeg onze statuten

Werken bij de Koninklijke Schenking

De Koninklijke Schenking beheert zeer uiteenlopende goederen en heeft daardoor al even uiteenlopende jobmogelijkheden. Wil jij ook onderdeel worden van dit gepassioneerde team? Kijk dan snel op onze vacaturepagina en neem contact met ons op.

Bekijk onze vacatures

"De opportuniteit hebben om tewerkgesteld te zijn op één van de Domeinen van de Koninklijke Schenking is voor mij de kans om te werken in een team, met goede uren, in de frisse lucht, op een unieke en prestigieuze locatie."