Skip to main content
Vendome 398

Cinéma Vendôme

De Cinéma Vendôme is een begrip in Brussel en daarbuiten. Na meer dan een halve eeuw heeft de Vendôme nog steeds dezelfde visie: de liefde voor cinema en onafhankelijke films delen met het publiek. Kwaliteitsfilms vanuit de hele wereld vinden hier de weg naar het grote scherm, waarbij het programma de ambitie weerspiegelt om culturele diversiteit te promoten. Thematische festivals en activiteiten voor scholen zorgen ervoor dat een breed publiek kennismaakt met Cinéma Vendôme.

Koninklijk bezoek

In 1953 wijdt Cinéma Vendôme de hele maand juni aan de beste Engelse films van die tijd. Het openingsgala wordt bijgewoond door de Britse Koningin Elizabeth. De documentaire die speelt gaat over de kroning van Koningin Elizabeth.

Geschiedenis

Na de oorlog nam Henry Fol de Cine Vog-zaal over en richtte hier Cinéma Vendôme op, waarbij hij vanaf het begin de focus legt op een intieme en kwalitatieve bioscoopervaring. De oprichting valt samen met technologische revoluties in de bioscoop: kleurenfilms komen op en stereofoon geluid wordt geïntroduceerd, waardoor de muziek en stemmen van acteurs over verschillende kanalen kunnen worden afgespeeld.

Eind jaren 70 splitst Henry Fol zijn zaal in 4 afzonderlijke zalen en maakt daarmee van de Vendôme de eerste multiplexbioscoop van zijn tijd. Na het overlijden van haar vader neemt Peggy Fol het stokje over. Wanneer begin jaren 90 de huurprijzen stijgen, overleeft de bioscoop het niet en de Vendome sluit de deuren in januari 1991. Binnen een jaar wordt er een nieuwe locatie gevonden en herrijst de bioscoop op de plek van de voormalige Cinema le Roy.


De oude zalen worden volledige gerenoveerd en er komen nieuwe stoelen, nieuwe schermen en een nieuwe technische installatie. Het succesvolle programma blijft ongewijzigd: kwalitatieve en onafhankelijke films uit heel de wereld. Dankzij de aansluiting op het Europa Cinema Netwerk komt er extra aandacht voor Europese films, deze beslaan sindsdien 80% van het aanbod van Cinéma Vendôme.

In 1995 breidt de cinema uit naar 5 zalen, waardoor er een nog ruimere keuze aan films kan worden afgespeeld. Er komt ook meer rotatie in het programma, om trouwe bezoekers tevreden te houden. De Vendome organiseert elk jaar thematische festivals die bezoekers uitnodigen mee te reizen en de wereld van een ander gezichtspunt te bekijken. Het doel hiervan is om minder bekende filmmakers en films in de kijker te zetten.

Onderwijsactiviteiten

De Vendôme biedt een breed scala aan activiteiten voor scholen. In de bioscoop ontdekken studenten nieuwe culturen, ontwikkelen ze een andere kijk op de wereld om hen heen en leren ze de wereld beter te begrijpen.

Zo doet Cinéma Vendôme mee aan het programma ‘Ecran large sur tableau noir’, een filmeducatiesysteem in Franstalig België. Hierdoor kunnen leerlingen, van kleuters tot secundair onderwijs, films ontdekken met hun klas en hun docenten.

De films worden geselecteerd op basis van de behandelde thema’s en het zijn films die toegankelijk zijn voor een breed publiek. De klassen kunnen tegen een laag tarief naar de bioscoop, waarna pedagogische verdieping plaatsvindt. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een debat of discussie over het thema van de film. De docent ontvangt voor elke film een educatief dossier waarmee de klas aan de slag gaat om de film beter te begrijpen en maatschappelijke thema’s te bespreken.