Skip to main content
Ostende F Raevens 0599

Wellingtonrenbaan Oostende

De Wellingtonrenbaan in Oostende is een beschermd monument en stadsgezicht. Al in 1883 wordt op deze locatie het startschot gegeven voor de eerste paardenrennen in Oostende. Gebouwd op de terreinen van een vroeger fort, vlakbij de kust, kreeg de renbaan in haar lange geschiedenis het bezoek van heel wat internationale gasten. Vooral onder het bewind van Koning Leopold II, die zelf ook vaak aanwezig was bij de paardenrennen. Ook nu nog worden er elke zomer paardenrennen georganiseerd: In juli en augustus vormt de Wellingtonrenbaan 9 maandagen het decor voor de ‘Oostende Koerse’.

Internationale gasten

Niet alleen voor het paardenrennen bezoeken internationale gasten de renbaan. Bekende nationale en internationale artiesten gebruikten de locatie al voor hun concerten.

Geschiedenis

De Wellingtonrenbaan werd gebouwd op de terreinen van een fort uit de periode van Napoleon, het Fort Royal. Later werd datzelfde fort vernoemd naar de Engelse hertog Wellington, die Napoleon versloeg bij Waterloo.

Fort Wellington krijgt in 1883 een nieuwe functie, als imposante ingang van de nieuwe renbaan. Er worden frivole torentjes en kantelen toegevoegd en een tunnelverbinding wordt aangelegd tussen de ingang en de middenterreinen in 1898.

In de periode tussen de oorlogen groeit de renbaan uit tot een van de belangrijkste van Europa voor drafrennen en galoprennen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het terrein echter vol mijnen gelegd, waardoor de meeste gebouwen vernield worden. Na de oorlog wordt het fort dan ook gesloopt.

In 1947 beginnen de herstelwerkzaamheden aan de piste en wordt een omheining gebouwd. In april van dat jaar wordt de eerste steen van een nieuwe tribune geplaatst. De vervanging voor het oude fort is in een modernistische stijl. In recentere jaren wordt de locatie veel gebruikt voor grote evenementen zoals concerten.

De renbaan in de kunst

De Wellingtonrenbaan en Fort Wellington dienden als welkome inspiratiebron voor heel wat kunstenaars doorheen de tijd. Al in 1876 schilderde James Ensor een kleine olieverfschets van Fort Wellington. Willy Finch maakte een pointillistisch schilderij van de renbaan, terwijl Léon Spilliaert een aquarel maakte van de de vernielde gebouwen na de Tweede Wereldoorlog. Fotograaf Maurice Antony maakte zowel reportagefoto's van de wedstrijden op de renbaan als meer artistieke opnamen.

Moderne evenementen in een iconisch gebouw

De Wellingtonrenbaan werd zo’n 10 jaar geleden totaal gerenoveerd. Heel wat structurele zaken werden aangepakt. Daar in de jaren er minder focus op renovatie lag, besloot de beheerder in 2020 flink te investeren. Op het terrein van de Wellingtonrenbaan staan vijf monumenten: de grote tribune, de koninklijke loge, de bagatelle, de stallen en het kasteel.

Een aantal grote werkzaamheden zijn al gebeurd aan de bagatelle en de grote zaal, maar bijvoorbeeld de conciërgewoning en een aantal daken zijn nog aan renovatie toe. Verder werden er al heel wat elektriciteitswerken uitgevoerd en werd alles opnieuw geschilderd. Nadat alle herstelwerkzaamheden klaar zijn, maakt men een onderhoudsplan zodat ook in de toekomst dit unieke monument zijn plaats aan de kust van Oostende heeft.

Het doel van deze renovaties is om de hippodrome weer in volle glorie te herstellen. De bedoeling is om er moderne evenementen te organiseren. Daarvoor onderhoudt men niet alleen de gebouwen, nieuwe planten worden dan ook gelegd en er zijn plannen om het middenplein met keramische tegels aan te leggen. Men zorgt bovendien ervoor dat de enorme beeldhouwwerken hun plaats behouden op de site.

Management

Achter de schemen zorgt een klein managementteam ervoor dat de Wellingtonrenbaan een bloeiende evenementsite wordt. Deze werkt daarvoor samen met allerlei vakmensen, die helpen om de Wellingtonrenbaan in ere te herstellen. Het team wil dat bezoekers op een mooie, verzorgde site rond kunnen lopen en voluit kunnen genieten van evenementen als de Oostende Koerse.